معرفی و آموزش

آموزش کار با GPS برای مهندسین معدن و زمین شناسان

آموزش کار با gps برای مهندسین معدن و زمین شناسان

مدت زمان مطالعه و تماشای فیلم آموزشی: ۷ دقیقه

نوشته شده توسط: زمین پی جویان نگار

تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۰۴/۰۷

GPS کاربردی ترین دستگاه در یک بازدید زمین شناسی و یا معدن

به جرات می توان گفت بازدید از معدن و یا برداشت زمین شناسی بدون وجود دستگاه GPS غیر ممکن است. چرا که تمامی مشاهدات یک زمین شناس و مهندس معدن بر اساس موقعیت مکانی ثبت می شود. این بدان معنا است که یک مهندس معدن در قسمتی از سینه کار اکتشافی و یا استخراجی موردی را مشاهده می نماید که جهت ثبت در گزارش بازدید خود و یا اعلام به کارفرما (بهره بردار معدن) نیاز دارد به موقعیت مکانی آن مورد اشاره نماید. یک زمین شناس در یک روز بازدید خود عوارض زمین شناسی گوناگونی را مشاهده می نماید، بعد از مشاهدات خود و نمونه برداری و انجام آنالیزهای دیگر نیاز به ثبت موقعیت مکانی عوارض و یا محل نمونه برداری دارد. بنابراین مشاهدات و توضیحات یک زمین شناس و مهندس معدن باید بر مبنای موقعیت مکانی ثبت و گزارش شود که دستگاه GPS راه حل ثبت موقعیت مکانی دقیق می باشد. اما آیا دستگاه های GPS فقط به عنوان ثبت کننده موقعیت های مکانی عمل می کنند؟ پاسخ این سوال خیر می باشد چرا که دستگاه های GPS دستی قابلیت های بیشتری دارند که در آینده به آن اشاره خواهد شد.

آشنایی اولیه با دستگاه GPS دستی

در ادامه قصد داریم نکات اولیه کار با دستگاه GPS را به شما عزیزان آموزش بدهیم. دستگاه مورد استفاده در این آموزش GARMIN – eTrex می باشد و نکات زیر مورد بررسی قرار می گیرد:

  • نحوه روشن کردن و آماده سازی دستگاه
  • منوهای دستگاه
  • ورود به صفحه ماهواره
  • تنظیمات سیستم مختصات
  • ثبت نقطه به صورت Real-Time و یا نقطه به صورت آفلاین

در ادامه جهت تسهیل آموزش موارد فوق، ویدیوی آموزش مقدماتی کار با GPS آورده شده است.

برنامه های GPS گوشی های هوشمند، یک راه حل مکمل در کنار دستگاه GPS

اینکه یک برنامه گوشی همراه بتواند جای دستگاه GPS را بگیرد که اشتباه محض است اما در بعضی از موارد به عنوان یک ابزار جانبی کاربردی می توان از برنامه های GPS گوشی هوشمند استفاده کرد. یک زمین شناسی و یا مهندس معدن نیاز به یک برنامه GPS تخصصی در گوشی همراه خود دارد تا بتواند به عنوان یک ابزار تکمیلی درکناردستگاه GPS و یا در شرایط اضطراری از آن استفاده نماید. این برنامه باید به صورت جامع و کاربردی در اختیار زمین شناسان و مهندسین معدن قرار بگیرد. از واژه جامع در توصیف برنامه استفاده شد و این بدین معناست که یک برنامه ای باید باشد که در زمان بازدید معدن و یا برداشت و نمونه برداری زمین شناسی نیاز کامل و جامع زمین شناس را برطرف نماید و از چندین برنامه موقعیت محور در زمان فیلد استفاده نشود. در ادامه چند برنامه کاربردی و جامع GPS گوشی هوشمند که مخصوص بازدید از معادن و یا مطالعات صحرائی زمین شناسی می باشد، جهت دانلود و استفاده زمین شناسان و مهندسین معدن معرفی شده است.

  • GPS – Tools

اگر به دنبال یک اپلیکیشن کاربردی برای برداشت های زمین شناسی و بازدید های معدنی هستید، این اپلیکیشن در جمع آوری داده های زمین شناسی قابل استفاده می باشد. شرح کامل این اپلیکیشن و امکان دانلود آن در مقاله زیر آورده شده است:

GPS Tools – اپلیکیشن کاربردی برای زمین شناسان و مهندسین معدن

  • SW Maps – GIS & Data Collector

این اپلیکیشن فوق العاده کاربردی برای جمع آوری داده ها و اطلاعات مربوط به بازدیدهای معدنی و صحرائی زمین شناسی است. مهم ترین قابلیت این برنامه کاربردی ثبت داده های محدوده معدنی و یا اکتشافی با فرمت KML و  Shp می باشد. همچنین فایل های با فرمت Shp و KML را می توان در این برنامه آپلود نمود تا در زمان بازدید زمین شناسی و یا معدن، اطلاعات مطالعات دفتری را در آن وارد نمود و در زمان مطالعات صحرائی از آن اطلاعات استفاده کرد. به طور مثال، شیپ فایل مناطق مستعد کانه زایی را جهت بازدید در برنامه ArcGIS خود ایجاد نموده و پس از ایجاد این اطلاعات فایل فرمت Shp آن را ذخیره کرده و در تلفن همراه خود وارد می نمایید. حال با آپلود فایل ایجاد شده پلی گون تمام مناطق مستعد کانه زایی در نقشه این برنامه نمایش داده می شود و با استفاده از سنسور GPS تلفن همراه خود و نقشه پایه مشخص شده در برنامه SW Maps می توانید در محدوده های مورد نظر برداشت اطلاعات نمایید. جهت دانلود این اپلیکیشن کاربردی و کسب اطلاعات بیشتر در مورد مطالب معدنی و زمین شناسی پیشنهاد می شود به کانال تلگرام ZPNegar  مراجعه فرمایید.

کانال تلگرام زمین پی جویان نگار t.me/zpnegar

در پایان در صورت داشتن هر گونه سوال در مورد کار با GPS از طریق کامنت این مقاله با ما در تماس باشید و یا از طریق ایمیل geomatics@zpnegar.com سوالات خود را با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید